Fiskeri i Slovenien

Slovenien er et af de lande i verden, der har den største geografiske mangfoldighed. Det er det samme med fiskeriet. Fluefiskeri, karpefiskeri, spinnefiskeri og havfiskeri, vi har det hele!
Hurtige links
Blog udgivet : 8. juli 2020
Redigeret : 9. januar 2023

Slovenien er et af de lande i verden, der har den største geografiske mangfoldighed. Det afspejler sig også i den vidunderlige fiskesport. Vores land er hjemsted for nogle af de smukkeste floder i Europa, uberørte naturlige søer og den rolige del af den rolige del af Adriaterhavet. På grund af det gunstige klima trives fiskearterne godt i de slovenske farvande og vokser usædvanligt hurtigt. Det er ikke underligt, at fiskens gennemsnitsstørrelse er større her end i andre europæiske lande. Desuden har vi nogle få indfødte arter, hvoraf den mest bemærkelsesværdige er Marmorørred og Huchen.

I denne artikel vil vi fokusere på nogle af de vigtigste fiskeriaktiviteter i Slovenien: fluefiskeri, karpefiskeri, spinfiskeri og havfiskeri.

FLYVEFISKERI

Fluefiskeri på Unca-floden
Fluefiskeri på Unca-floden

Den mest populære form for fiskeri i Slovenien er uden tvivl fluefiskeri. De mange rovdyr, der svømmer i Sloveniens floder og søer, udgør en betydelig udfordring for lokale såvel som udenlandske fluefiskere. Og det er derfor, de elsker det! Besøgende strømmer til Slovenien for at fange den berømte marmorørred eller "fisken med de tusind kast", den Huchen. Højt på listen over værdifulde fangster står også Gråsisken og forskellige typer ørred, som f.eks. Ørred, Regnbueørred og endda søørred.

Traditionen med fluefiskeri er måske ikke så gammel i Slovenien som i andre lande, men den er bestemt rig. Dette skyldes som nævnt ovenfor landets unikke geografiske beliggenhed og dermed en frodig fiskebestand med fremragende eksemplarer. Det er netop derfor, at Slovenien er blevet sat på fluefiskekortet som et land, som fiskere fra hele verden er meget glade for, og hvor der på det seneste er blevet afholdt mange fiskekampe og mesterskaber.  

Et særligt træk ved Sloveniens vandområder er, at landets flodbassiner er opdelt i to hovedvandoplande - Adriaterhavet og Donau. I det første, som er mindre, løber floderne ud i Adriaterhavet. Her hersker den berømte Soča-floden med sine fantastiske marmorørreder. Floder, der hører til Donau eller Sortehavet, løber ud i Donau. Dette er den mægtige Huchen's område.

Andre vigtige floder, hvis detaljerede beskrivelser kan findes på vores hjemmeside og er inkluderet i vores fisketilbud, er følgende: Unica, Idrijca, Krka, Radovna og Savinja.

CARP FISHING

Fiskeguide med en karpe i hånden
Fiskeguide med en karpe i hånden

Karpefiskeri har været en del af den slovenske fisketradition i lang tid. Vores land har med succes holdt sig ajour med det moderne karpefiskeri og tilbyder et par spektakulære karpefiskedestinationer, som tiltrækker udenlandske fiskere, der aldrig forlader landet skuffede. Trofæstore eksemplarer er langt fra sjældne i Slovenien, og med visse søer, der primært er udpeget til karpefiskeri, har Slovenien meget at byde på inden for denne særlige form for fiskeri.

Fører an i Karpefiskeri i Slovenien er helt sikkert Bled-søen og Šmartinsko-søen. Karpefiskeri på Bled-søen har i årenes løb været hjemsted for fantastiske fangster, hvor flere eksemplarer har passeret den magiske grænse på 30 kg. Šmartinsko-søen har endda den slovenske rekord med en karpe på hele 34 kg.

Ud over disse to søer er der andre, meget tiltalende søer, som også er rige på fisk, såsom Slivnica-søen, Rudniško-søen, Cerknica-søen, Mola-søen, Vogršček-søen og andre.

Hvad angår de fisk, som du kan fiske efter på grund, er den mest almindelige her i landet som nævnt ovenfor en Karpe. De kan veje over 30 kg, men de fleste af dem er mellem 10 og 20 kg. Når det er sagt, er det ikke usandsynligt, at der dukker et dyr på over 20 kg op i dit net. Ud over karper kan man også finde amur- eller græskarper svømmende i slovenske søer.

Selv om den ikke er så almindelig, kan man fange eksemplarer af misundelsesværdig størrelse af sidstnævnte. Havkat, en meget ønskværdig fisk for nogle og en hovedpine for andre, kan også bide i vores farvande. Faktisk kan vores havkat blive mere end 2 m lang og veje over 100 kg.

I takt med at der bliver mere og mere opmærksomhed omkring bevarelse af vores farvande, og "catch and release" bliver mere og mere udbredt i Sloveniens søer, har karpefiskeri en meget lys fremtid i dette land, og antallet af trofæfisk vil stige.

SPIN FISHING

Spinfiskeri ved Bled-søen i Slovenien
Spinfiskeri ved Bled-søen

På grund af det store antal undvigende rovdyr, der kan fanges med kunstige agn, er spinnefiskeri en af de mest populære teknikker blandt lokale fiskere i Slovenien.

Listen over de fisk, der er fanget af spinnefiskeri i Slovenien er lang. Den ubestridte konge er naturligvis den Huchen. Det er enhver fiskers drøm at fange et af disse monstre. Denne fisk kan ikke findes hvor som helst, og det er forbudt at fiske efter Huchen i visse måneder af året, hvilket gør det endnu mere specielt at fange en. Ud over Donaulaksen kan man også fiske efter Gedde er meget populær. Den største gedde, der blev fanget i slovenske farvande, var 134 cm lang. Rekorden i Wels Catfish blev målt til svimlende 266 cm og vejede 99 kg. Så er der Bolen eller Asp og den sølevende Zander og søørred.

En af de vigtigste fordele ved spinnefiskeri i Slovenien er, at sæsonen er åben hele året rundt. Det er kun fisketyperne, der er begrænset til bestemte måneder. Om efteråret og vinteren er det Huchen-tid, fra maj til februar er det gedde-sæson, og alle andre rovfisk er til at få fat i når som helst i mellemtiden. Fiskerientusiaster har hele året til at fange et af disse ferskvandsmonstre.

Det vigtigste fiskeområde er stadig det berømte Bled-søen hvor man kan fange de fleste af de nævnte fisk. Floderne Sava, Ljubljanica, Krka, Kolpa og Reško-søen er Huchen- og geddeområde, mens floderne Sava, Ljubljanica, Krka, Kolpa og Reško-søen er Vipava-floden er hjemsted for havkat.

HAVFISKERI

Adriaterhavet med skyer og fyrretræer
Adriaterhavet med skyer og fyrretræer

Selv om Sloveniens kystlinje er mindre end 50 km lang, havfiskeri i Slovenien er stadig meget populær. Ifølge mange erfarne fiskere er Adriaterhavet det bedste fiskeområde i verden.

Der kan fanges mange forskellige fisketyper i Adriaterhavet, og det kan gøres på mange forskellige måder. Blandt de mest populære fisketeknikker er drifting, bundfiskeri, trollingfiskeri, og fluefiskeri er også muligt. Med hensyn til agn anvendes døde agn, orme, sardiner, kunstige agn, fluer og andet.

Vi har ikke brug for en fiskekort for at fiske fra kysten i Slovenien, men hvis du fisker fra en båd, skal du have en fiskekort, men det er langt fra dyrt.

The Adriaterhavet er hjemsted for større Tun fisk, der kan veje op til 200 kg, dentex, den Mahi-Mahi, osv. Lidt mindre, men ikke mindre voldsomme fisk er de havaborre, gyldenfisk, skorpionfisk, ål osv. De små fisk, der fanges tættere på kysten, er bl.a. havaborre, laks, båndfisk og makrel.

Sæsonen er også i gang i vintermånederne, hvor fiskernes hovedmål er blæksprutter og blæksprutter.

Fiskeguider Slovenien tilbuddet omfatter fiskeri efter storvildt og andre havfiskeri ture. Der fiskes efter storvildt i Kroatien, lige ved den slovenske grænse. Vores mål er tun, men der kan også fanges mange større fisk.

En halv dag havfiskeri tur er en afslappende fiskeoplevelse. Det indebærer fiskeri langs den slovenske kystlinje og er en fantastisk måde at sætte liv i din ferie ved havet.   

Om forfatteren

Andre blogindlæg

Hvad kan jeg ellers lave i Slovenien?

Ud over fiskeri har Slovenien mange forskellige steder at se og ting at lave. Så hvorfor tager du ikke en dag mellem fiskeriet og...
3 min. læsning
Læs mere her

Hvor er det bedste fluefiskeri i Europa?

Soča-floden menes at være en af de smukkeste fluefiskerifloder i verden, og den tilbyder sandsynligvis de bedste fluefiskeri-eksempler på...
5 min. læsning
Læs mere her

Komplet guide til karpefiskeri på Bled-søen

Karpefiskeri på Bled-søen er en af de mest mindeværdige oplevelser for en lystfisker. Muligheden for at fange en karpe på 20 eller endog 30...
9 min. læsning
Læs mere her
Uforglemmelig fiskeoplevelse med lokale fiskere på smukke skjulte steder i Slovenien.
© Copyright by Fiskeguider Slovenien
Porteføljeselskab for Opdagelse af verden.