Fiske i Slovenia

Slovenia er et av de mest geografisk mangfoldige landene i verden. Det samme gjelder fiske. Fluefiske, karpefiske, spinnfiske og havfiske - vi har alt!
Hurtigkoblinger
Blogg publisert : 8. juli 2020
Redigert : 9. januar 2023

Slovenia er et av de mest geografisk mangfoldige landene i verden. Dette gjenspeiles også i den fantastiske fiskesporten. Landet har noen av de vakreste elvene i Europa, uberørte, naturlige innsjøer og den rolige delen av den slovenske Adriaterhavet. På grunn av det gunstige klimaet blomstrer fiskeartene i slovenske farvann og vokser usedvanlig raskt. Det er ikke rart at gjennomsnittsstørrelsen på fisken er større her enn i andre europeiske land. I tillegg har vi noen få stedegne arter, hvorav den mest bemerkelsesverdige er Marmorørret og den Huchen.

I denne artikkelen vil vi fokusere på noen av de viktigste fiskeaktivitetene i Slovenia: fluefiske, karpefiske, spinnfiske og havfiske.

FLUEFISKE

Fluefiske på Unca River
Fluefiske på Unca River

Den mest populære formen for fiske i Slovenia er utvilsomt fluefiske. De mange rovdyrene som svømmer i Slovenias elver og innsjøer er en stor utfordring for både lokale og utenlandske fluefiskere. Og det er derfor de elsker det! Tilreisende strømmer til Slovenia for å fange den berømte marmorørreten eller "fisken med de tusen kast", den Huchen. Høyt på listen over de mest verdifulle fangstene står også de Harr og ulike typer ørret, som Ørret, Regnbueørret og til og med innsjøørret.

Fluefisketradisjonen i Slovenia er kanskje ikke like lang som i andre land, men den er absolutt rik. Dette skyldes, som nevnt ovenfor, landets unike geografiske beliggenhet og følgelig en frodig fiskebestand med utmerkede eksemplarer. Det er nettopp derfor Slovenia har blitt satt på fluefiskekartet som et land som fiskere fra hele verden er svært glade i, og hvor det har blitt arrangert mange fiskekonkurranser og mesterskap i det siste.  

Et spesielt trekk ved Slovenias farvann er at landets vassdrag er delt inn i to hovedvassdrag - Adriaterhavet og Donau. I førstnevnte, som er mindre, renner elvene ut i Adriaterhavet. Over disse regjerer den berømte Elven Soča med sin fantastiske marmorørret. Elver som tilhører Donaus eller Svartehavets vannskille renner ut i Donau. Dette er den mektige Huchens rike.

Andre viktige elver, som du finner detaljerte beskrivelser av på vår hjemmeside og som er inkludert i vårt fisketilbud, er følgende: Unica, Idrijca, Krka, Radovna og Savinja.

CARP-FISKE

Fiskeguide med en karpe i hånden
Fiskeguide med en karpe i hånden

Karpefiske har vært en del av den slovenske fisketradisjonen i lang tid. Landet vårt har klart å holde tritt med det moderne karpefisket, og tilbyr noen spektakulære karpefiskedestinasjoner som tiltrekker seg utenlandske fiskere som aldri blir skuffet. Det er langt fra mangel på troféfisk i Slovenia, og med enkelte innsjøer som er spesielt beregnet på karpefiske, har Slovenia mye å by på innen denne spesielle fiskearten.

Ledende innen Karpefiske i Slovenia er definitivt Bledsjøen og Šmartinsko-sjøen. Karpefiske på Bledsjøen har vært stedet for fantastiske fangster opp gjennom årene, med flere eksemplarer som har passert den magiske grensen på 30 kg. Den Šmartinsko-sjøen innehar til og med den slovenske rekorden på hele 34 kg karpe.

I tillegg til disse to innsjøene finnes det andre, svært tiltalende innsjøer som også er rike på fisk, som Slivnica-sjøen, Rudniško-sjøen, Cerknica-sjøen, Mola-sjøen, Vogršček-sjøen og andre.

Når det gjelder fisk du kan fiske etter på bakken, er den vanligste her i landet som nevnt ovenfor, en Karpe. Vekten på disse kan nå over 30 kg, men de vanligste er mellom 10 og 20 kg. Når det er sagt, er det ikke usannsynlig at det dukker opp et dyr på over 20 kg i nettet ditt. I tillegg til karpe kan man også finne amur- eller gresskarpe i slovenske innsjøer.

Selv om den ikke er like vanlig, kan man fange eksemplarer av misunnelsesverdig størrelse av sistnevnte. Steinbit, en svært ettertraktet fisk for noen og en hodepine for andre, kan også bite i våre farvann. Faktisk kan steinbitene våre bli mer enn 2 m lange og veie over 100 kg.

Etter hvert som bevaring av vannene våre får mer og mer oppmerksomhet og "fang og slipp" blir stadig mer utbredt i Slovenias innsjøer, har karpefisket en lysende fremtid i landet, og antallet fisk i troféstørrelse vil garantert øke.

SPINNFISKE

Spinnfiske ved Bledsjøen i Slovenia
Spinnfiske ved Bledsjøen

På grunn av det store antallet unnvikende rovdyr som kan fanges med kunstig agn, er spinnfiske en av de mest populære teknikkene blant lokale fiskere i Slovenia.

Listen over fisk fanget av spinnfiske i Slovenia er lang. Den ubestridte kongen er selvfølgelig Huchen. Å fange et av disse monstrene er enhver fiskers drøm. Denne fisken finnes ikke hvor som helst, og det er forbudt å fiske Huchen i visse måneder av året, noe som gjør det enda mer spesielt å få en på kroken. I tillegg til Donau-laksen kan man også fiske etter Gjedde er svært populær. Den største gjedda som er fanget i slovenske farvann, var 134 cm lang. Rekorden for Wels Catfish ble målt til svimlende 266 cm og veide 99 kg. I tillegg kommer Bolen eller Asp og den innsjølevende sandarten og innsjøørreten.

En av de største fordelene med spinnfiske i Slovenia er at sesongen er åpen hele året. Det er bare fiskeslagene som er begrenset til bestemte måneder. Om høsten og vinteren er det Huchen-tid, fra mai til februar er det gjeddesesong, og alle de andre rovfiskene kan fanges når som helst innimellom. Fiskeentusiaster har hele året på seg til å fange et av disse ferskvannsmonstrene.

Det viktigste fiskeområdet er fortsatt det berømte Bledsjøen hvor de fleste av de nevnte fiskene kan fanges. Elvene Sava, Ljubljanica, Krka, Kolpa og innsjøen Reško er Huchen- og Gjedde-territorium, mens elvene Vipava-elven er hjemsted for steinbit.

HAVFISKE

Adriaterhavet med skyer og furutrær
Adriaterhavet med skyer og furutrær

Selv om Slovenias kystlinje er mindre enn 50 km lang, Havfiske i Slovenia er fortsatt svært populært. Ifølge mange erfarne fiskere er Adriaterhavet det beste fiskeområdet i verden.

I Adriaterhavet kan man fange mange forskjellige typer fisk, og det kan gjøres på mange forskjellige måter. Blant de mest populære fisketeknikkene er drivfiske, bunnfiske, trolling og fluefiske. Når det gjelder agn, brukes blant annet død agn, mark, sardiner, kunstig agn og fluer.

Vi trenger ikke fiskekort for å fiske fra land i Slovenia, men fiske fra båt krever fiskekort, men det er langt fra dyrt.

Den Adriaterhavet er hjemsted for større Tunfisk fisk som kan veie opptil 200 kg, dentex, den Mahi-Mahiosv. Litt mindre, men ikke mindre hissige fisker er Havabbor, Goldbrasse, skorpionfiskål osv. De små fiskene som fanges nærmere kysten er havabbor, salp, båndfisk, makrell og andre.

Sesongen er også i gang i vintermånedene, når fiskerne først og fremst fisker etter blekksprut og blekksprut.

Fiskeguider Slovenia Tilbudet omfatter fiske etter storvilt og andre fisketurer til sjøs. Storviltfiske foregår i Kroatia, rett ved den slovenske grensen. Vårt mål er tunfisk, men mange større fisk kan også fanges.

En halv dag fisketur til havs er en avslappende fiskeopplevelse. Det innebærer å fiske langs den slovenske kysten og er en fin måte å få litt liv i badeferien på.   

Om forfatteren

Andre blogginnlegg

Hva mer kan jeg gjøre i Slovenia?

I tillegg til fiske byr Slovenia på mange forskjellige steder å se og ting å gjøre. Så hvorfor ikke ta en dag innimellom fisketurene?
3 min lesning
Les mer

Hvor er det beste fluefisket i Europa?

Soča-elven regnes for å være en av de vakreste fluefiskeelvene i verden, og tilbyr sannsynligvis det beste fluefiske...
5 min lesning
Les mer

Komplett guide til karpefiske på Bledsjøen

Karpefiske på Bledsjøen er en av de mest minneverdige opplevelsene for en sportsfisker. Muligheten for å fange en karpe på 20 eller til og med 30 kilo er...
9 min lesning
Les mer
Uforglemmelig fiskeopplevelse med lokale fiskere på vakre, skjulte steder i Slovenia.
© Copyright by Fiskeguider Slovenia
Porteføljeselskap i World Discovery.