Fiske i Slovenien

Slovenien är ett av de mest varierande länderna i världen. Det är samma sak med fisket. Flugfiske, karpfiske, spinnfiske och havsfiske, vi har allt!
Snabba länkar
Blogg Publicerad : 8 juli 2020
Redigerad : 9 januari 2023

Slovenien är ett av de mest varierande länderna i världen. Detta återspeglas också i den underbara fiskesporten. Vårt land är hemvist för några av de vackraste floderna i Europa, orörda naturliga sjöar och den lugna delen av Adriatiska havet. Tack vare det gynnsamma klimatet trivs fiskarterna i de slovenska vattnen och växer exceptionellt snabbt. Det är inte konstigt att den genomsnittliga storleken på fiskarna är större här än i andra europeiska länder. Dessutom har vi några inhemska arter, varav den mest anmärkningsvärda är Marmoröring och Huchen.

I den här artikeln fokuserar vi på några av de viktigaste fiskeaktiviteterna i Slovenien: flugfiske, karpfiske, spinnfiske och havsfiske.

FLY FISHING

Flugfiske på Unca River
Flugfiske på Unca River

Den mest popul√§ra typen av fiske i Slovenien √§r utan tvekan flugfiske. De m√•nga rovdjuren som simmar i Sloveniens floder och sj√∂ar utg√∂r en stor utmaning f√∂r b√•de lokala och utl√§ndska flugfiskare. Och det √§r d√§rf√∂r de √§lskar det! Bes√∂kare str√∂mmar till Slovenien f√∂r att f√•nga den ber√∂mda marmor√∂ringen eller "fisken med tusen kast", den Huchen. H√∂gt upp p√• listan √∂ver v√§rdefulla f√•ngster finns ocks√• Gr√•sugga och olika typer av √∂ring, t.ex. √Ėring, Regnb√•ge och till och med havs√∂ring.

Traditionen f√∂r flugfiske √§r kanske inte lika l√•ngvarig i Slovenien som i andra l√§nder, men den √§r verkligen rik. Detta √§r, som n√§mnts ovan, tack vare landets unika geografiska l√§ge och f√∂ljaktligen en riklig fiskpopulation med utm√§rkta exemplar. Det √§r just d√§rf√∂r Slovenien har satts p√• flugfiskekartan som ett land som fiskare fr√•n hela v√§rlden √§r mycket f√∂rtjusta i och d√§r m√•nga fiskematcher och m√§sterskap har h√•llits p√• senare tid.  

En s√§rskild egenskap hos Sloveniens vatten √§r att landets avrinningsomr√•den √§r uppdelade i tv√• huvudsakliga avrinningsomr√•den - Adriatiska havet och Donau. I det f√∂rstn√§mnda, som √§r mindre, rinner floderna ut i Adriatiska havet. Den ber√∂mda floden Floden Sońća med sin fantastiska marmor√∂ring. Floder som tillh√∂r Donau eller Svarta havet rinner ut i Donau. Detta √§r den m√§ktiga Huchens omr√•de.

Andra viktiga floder, vars detaljerade beskrivningar finns på vår webbplats och som ingår i vårt fiskeutbud, är följande: Unica, Idrijca, Krka, Radovna och Savinja.

CARP FISHING

Fiskeguide som håller en karp
Fiskeguide som håller en karp

Karpfiske har varit en del av den slovenska fisketraditionen under lång tid. Vårt land har lyckats hålla jämna steg med det moderna karpfisket och erbjuder några spektakulära karpfiskedestinationer som lockar utländska fiskare som aldrig lämnar landet besvikna. Troféstora exemplar är långt ifrån sällsynta i Slovenien, och med vissa sjöar som är avsedda främst för karpfiske har Slovenien mycket att erbjuda inom denna speciella typ av fiske.

Ledande inom Karpfiske i Slovenien √§r definitivt Bled-sj√∂n och Sj√∂n ҆martinsko. Karpfiske vid sj√∂n Bled har varit platsen f√∂r fantastiska f√•ngster under √•ren, och flera exemplar har passerat den magiska gr√§nsen p√• 30 kg. Sj√∂n ҆martinsko Han innehar √§ven det slovenska rekordet med en 34 kg tung karp.

F√∂rutom dessa tv√• sj√∂ar finns det andra mycket tilltalande sj√∂ar som ocks√• √§r rika p√• fisk, som Slivnica-sj√∂n, RudniŇ°ko-sj√∂n, Cerknica-sj√∂n, Mola-sj√∂n, VogrŇ°ńćek-sj√∂n och andra.

När det gäller de fiskar som man kan fiska på grund är den vanligaste i det här landet, som nämnts ovan, en Karp. De kan väga över 30 kg, men de vanligaste är mellan 10 och 20 kg. Med det sagt är det inte osannolikt att en best på över 20 kg dyker upp i ditt nät. Förutom karp kan även amur- eller gräskarp finnas simmande i slovenska sjöar.

√Ąven om den inte √§r lika vanlig, kan man f√•nga exemplar av avundsv√§rd storlek av den senare. Havskatt, en mycket √∂nskv√§rd fisk f√∂r vissa och en huvudv√§rk f√∂r andra, kan ocks√• bita i v√•ra vatten. V√•ra havskatter kan bli mer √§n 2 meter l√•nga och v√§ga √∂ver 100 kg.

I takt med att bevarandet av våra vatten får mer och mer uppmärksamhet och "catch and release" blir allt vanligare i Sloveniens sjöar, har karpfisket en mycket ljus framtid i landet, och antalet troféer kommer att öka.

SPIN FISHING

Spinnfiske vid sjön Bled i Slovenien
Spinnfiske vid sjön Bled

På grund av det stora antalet svårfångade rovdjur som kan fångas med konstgjorda beten är spinnfiske en av de mest populära teknikerna bland lokala fiskare i Slovenien.

Förteckningen över fiskar som fångats av spinnfiske i Slovenien är lång. Den obestridda kungen är naturligtvis Huchen. Att fånga ett av dessa monster är varje fiskares dröm. Den här fisken kan inte hittas var som helst och fiske efter Huchen är förbjudet under vissa månader av året, vilket gör det ännu mer speciellt att fånga en. Förutom Donaulaxen kan man även fiska efter Gädda är mycket populär. Den största gäddan som fångats i slovenska vatten var 134 cm lång. Rekordet i Wels Catfish mättes till otroliga 266 cm och vägde 99 kg. Sedan finns det Bolen eller Asp och den sjölevande Zander och sjööringen.

En av de största fördelarna med spinnfiske i Slovenien är att säsongen är öppen året runt. Det är bara fisketyperna som är begränsade till vissa månader. Under hösten och vintern är det Huchen-tid, från maj till februari är det gäddans säsong, och alla andra rovdjur är tillgängliga när som helst däremellan. Fiskeentusiaster har hela året på sig att fånga ett av dessa sötvattensmonster.

Det viktigaste fiskeomr√•det √§r fortfarande den ber√∂mda Bled-sj√∂n d√§r man kan f√•nga de flesta av de ovann√§mnda fiskarna. Floderna Sava, Ljubljanica, Krka, Kolpa och ReŇ°ko-sj√∂n √§r Huchen- och g√§ddt√§ktsomr√•den, medan floderna Vipava-floden √§r hemvist f√∂r havskatten.

FISKE I HAVET

Adriatiska havet med moln och tallar
Adriatiska havet med moln och tallar

√Ąven om Sloveniens kustlinje √§r mindre √§n 50 km l√•ng, havsfiske i Slovenien √§r fortfarande mycket popul√§r. Enligt m√•nga erfarna fiskare √§r Adriatiska havet det b√§sta fiskeomr√•det i v√§rlden.

I Adriatiska havet kan man fånga många olika typer av fisk och det på många olika sätt. Bland de mest populära fisketeknikerna finns drivning, bottenfiske och trollingfiske, men även flugfiske är möjligt. När det gäller bete används döda beten, maskar, sardiner, konstgjorda beten, flugor och annat.

Vi behöver inget fisketillstånd för att fiska från kusten i Slovenien, men för att fiska från en båt krävs ett fisketillstånd, men det är långt ifrån dyrt.

The Adriatiska havet är hemvist för större Tonfisk fisk som kan väga upp till 200 kg, dentex, den Mahi-Mahi, etc. Något mindre, men inte mindre våldsamma fiskar är havsabborre, gös, skorpionfisk, ål osv. De små fiskar som fångas närmare kusten är havsabborre, lax, bäckfisk, makrill och andra.

Säsongen pågår även under vintermånaderna, då fiskarnas främsta mål är bläckfisk och bläckfisk.

Fiskeguider Slovenien erbjudandet omfattar fiske efter storvilt och andra fiskeresor till havs. Storviltfiske bedrivs i Kroatien, precis vid den slovenska gränsen. Vårt mål är tonfisk, men många större fiskar kan också fångas.

En halvdag fiskeresa till havs √§r en avkopplande fiskeupplevelse. Det inneb√§r att du fiskar l√§ngs den slovenska kusten och √§r ett utm√§rkt s√§tt att liva upp din semester vid havet.   

Om författaren

Andra blogginlägg

Vad mer kan jag göra i Slovenien?

Förutom fiske har Slovenien många olika platser att se och saker att göra. Så mellan fisket, varför tar du inte en dag för att...
3 min läsa
Läs mer på

Var finns det bästa flugfisket i Europa?

Sońća-floden anses vara en av de vackraste flugfiskefloderna i v√§rlden och erbjuder f√∂rmodligen det b√§sta flugfisket i v√§rlden.
5 min att läsa
Läs mer på

Komplett guide till karpfiske vid sjön Bled

Karpfiske på Bled-sjön är en av de mest minnesvärda upplevelserna för en sportfiskare. Möjligheten att fånga en karp på 20 eller till och med 30 k...
9 min läsning
Läs mer på
En oförglömlig fiskeupplevelse med lokala fiskare på vackra gömda platser i Slovenien.
© Copyright by Fiskeguider Slovenien
Portföljbolag för Upptäckten av världen.