Komplett guide till karpfiske vid sjön Bled

Karpfiske på Bled-sjön är en av de mest minnesvärda upplevelserna för en sportfiskare. Möjligheten att fånga en karp på 20 eller till och med 30 kg slår allt annat!
Snabba länkar
Blogg Publicerad : 15 juli 2020
Redigerad : 3 januari 2023

Om sjön Bled

Fiske vid sjön Bled är en av de mest minnesvärda upplevelserna för alla fiskare. Vi kan med säkerhet säga att under de senaste åren har sjön blivit en av de mest kända fiskesjöarna. sjöar i den karpfiske Den här sjön har fortfarande en enorm potential, med exemplar på över 30 kg som simmar i den och som blir större för varje år.

Bledsjön ligger i nordvästra delen av Slovenien i regionen Gorenjska. Den är omgiven av Alperna Den ligger gömd i en dal i Bled. Den är 2 km lång och 1,5 km bred, med den berömda ön i mitten. Den smalnar av mot Bleds centrum där alla hotell ligger och är bredare på andra sidan. Djupet varierar upp till 31 meter och går brant ner från stranden.

Fiske på den vackra sjön Bled

Fisk i Bled-sjön

KarpBled-sjön är några av de största i Slovenien. När du väl har tagit en fångst kommer den knappast att vara under 10 kg, och även 15-kilosgränsen brukar överskridas. När det gäller fiskar på 20 kg finns det också gott om dem, och om du vill försöka fånga en slovensk fisk på över 20 kg är det här stället du bör besöka. Grädde på moset är fiskar över 30 kg, som växer snabbt trots den relativt kalla glaciärsjön.

Under säsongen finns det några få fiskar som kan överskrida 30 kg, men på hösten, när fisken börjar äta, når till och med de övre 20-kilosfiskarna upp till 30 kg, så du har gott om chanser att få tag på en riktig leviathan. Det officiella rekordet är 32,5 kg, men dykare rapporterar att de har sett mycket större fiskar simma i Bledsjöns klara vatten.

När det gäller form och storlek är de mest tydliga spegelkarparna, som är mörkare än andra karpar och tenderar att ha formen av en boll, korta kroppar med stora magar. Men om du föredrar vanlig karp finns den också i sjön, kraftig och lång, med stora fenor. Som en bonus kan du också fånga en linjär karp på över 20 kg och några skållade speglar, som är riktiga pärlor i Bled-sjön.

En fiskare fångade en stor krabba på en kvällsfisketur i Bled

Årstider

Karpfiske vid sjön Bled är tillåten från och med den 1.4. till och med den 31.12. Det finns inget nattfiske, så du har strikta regler för när du får fiska under säsong för karpfiske. Du får börja en timme före soluppgången och ditt fiske måste avslutas kl. 23.00 i vissa delar av sjön (Ön Bled t.ex.) måste du vara klar senast kl. 22.00.


Det finns också några fiskereserver längs sjön som öppnar den 15 juni och är öppna under hela säsongen, så du måste välja din plats med omsorg.

Fiskare med blödande skit i handen på en kvällsfisketur

Bästa tiden för fiske

När är den bästa tiden att fiska? flera faktorer du måste ta hänsyn till.

Väder

Vårmånaderna kan vara oförutsägbara, temperaturen kan vara låg och regnet kan ösa ner, men samtidigt kan det vara en fantastisk prognos med massor av sol och lagom höga temperaturer runt 20 grader. Sommaren är varm, men så länge du befinner dig i skuggan kommer detta inte att störa dig.

På hösten är vädret vanligtvis fint fram till mitten av oktober, sedan börjar temperaturen sjunka.

Vintern är också en speciell tid, det är kallt men om du är tillräckligt välklädd är det inget problem. Snö är sällsynt under de senaste åren, så sätt inte förhoppningar på en snöig karpbild.

Turister

Under de senaste åren har Bled varit mycket upptagen med turisterOm du är en typ av fiskare som gillar lugn och ro kan vi ta dig till de lugna platserna, men det finns ändå några mycket bra fiskeplatser i hjärtat av turistattraktionerna, särskilt i centrum, så du måste ta hänsyn till turismen när du planerar en avkopplande fiskeresa.

Våren är okej, det finns en del besökare, särskilt under fina dagar och på helgerna, men det är inte för mycket och du kan fiska på platser direkt i sjöns centrum, om du inte har något emot att ett par personer hälsar på dig och ställer några frågor.

På sommaren är det mycket folk vid sjön, så om du är en kille som gillar lugn och ro får du vänta till höstmånaderna eller så kan du ordna med vår guide så att han eller hon tar dig till platser som är svårtillgängliga men därför mer lugna.

På hösten försvinner långsamt turisterna och bara de modiga stannar kvar, så du har inga problem utom kanske under soliga helgdagar.

På vintern, när de bästa fiskestunderna infaller sent på eftermiddagen och på kvällen, är det bara du som är på sjön med dina två spön och väntar på vilket av dem som ska gå först.

Karp säsongsmässigt

Våren är en bra tidpunkt för 3-dagars karpfiske Bled alternativ. Fisken vaknar upp från vintern och är hungrig, den måste vara redo för lek. Nätterna är långa och du har mycket tid att fiska under dygnets bästa timmar - när det är mörkt.

Sommar the Karp är också aktiva, men betttiden är kortare, men du har fortfarande tillräckligt med mörker på morgonen och kvällen för att få ett par fler bett.

Höst är enligt vår åsikt den bästa tiden för fiske, eftersom karparna återigen äter mycket, dagarna är kallare så du har en chans att fånga en fisk under dagen också, och på kvällen går solen snabbt ner, så du har gott om tid för kvalitetsfiske.

I vinter du har all tid du vill ha eftersom fisken kan bita under alla tider.

En grupp fiskare som fiskar på sjön Bled

Fisketillstånd

Fiskekortet kan köpas via en fiskeklubbs webbplats Bled du kan bara köpa ett fiskekort dagligt tillstånd. Det finns dock en begränsning, eftersom endast en licens per dag kan säljas. Därför rekommenderar vi starkt att du bokar din resa mycket tidigt, kanske till och med före det år du vill fiska.

Majoriteten av biljetterna säljs i mars inför slutet av året, i april måste man ha mycket tur för att få en gratis biljett. Tidigare år var det möjligt att fiska efter karp på 1 spö för rovdjur, men något sådant är inte längre möjligt, när biljetterna väl är sålda är de borta.

Med ett fisketillstånd kan du fiska efter karp, sjön har ännu inte fått någon policy för fångst och återutsättning, en karp får tas upp till 7 kg, men vi rekommenderar starkt att du inte dödar någon fisk vid sjöns strand.

Priset för ett dagligt karpfisketillstånd är 57 euro.

En man fångade en stor skit på en kvällsfisketur i Bled

Regler

Det finns strikta regler för fiske vid sjön Bled, eftersom det är en så viktig plats med många människor runt omkring och för att fiskare och turister ska kunna samexistera måste man följa reglerna. Här är en lista över regler för karpfiske från Fishing Club Bled.

 1. Tillståndshavaren måste acceptera ett beteende som är lämpligt för alla besökare i Sloveniens nationalpark. Beteende som inte är etiskt, humant och ekologiskt mot andra fiskare, parkbesökare, fiskar och miljö är inte tillåtet.
 2. På den plats där fiskarna fiskar ska det finnas så lite fiskeredskap som möjligt. Fiskestället måste vara städat och rent under och efter fisket.
 3. Fiske utrustning För karpfiske i Bledsjön krävs också: ett mjukt nät på minst 90 cm, en avkrokningsmatta och antiseptisk medel.
 4. Endast nylonlinor är tillåtna.
 5. Det är inte tillåtet att använda öppen låga och alla typer av värmare för att tillreda varm mat eller dryck.
 6. Det är förbjudet att campa utanför lagliga campingplatser i Slovenien. Tält och paraplyer är inte tillåtna.
 7. Det är inte tillåtet att använda en sängstol för att sova. Endast en stol för att sitta är tillåten.
 8. Det är inte tillåtet att använda alla typer av markeringar som markerar utfodringsplatsen.
 9. Fiske är tillåtet inom ett område på högst 100 meter från kusten.
 10. Det är tillåtet att använda högst 5 kg bete som kan innehålla upp till 1 kg animalisk andel per fiskedag. Det är inte tillåtet att använda alla typer av fjärrstyrda skyttlar för transport och tillförsel av näringsämnen och andra ämnen som förorenar vatten och sjöbotten. Användning av alla slags båtar är inte tillåten!
 11. Licensinnehavaren måste låta en behörig person (vakt) från en fiskeklubb i Bled kontrollera fiskelicens, identitetshandling, fiskeutrustning och bete.
 12. Om reglerna inte följs beslagtas fiskeredskapen!

Vad behöver du ta med dig?

Det är helt upp till dig. Om du vill kan du hyra all utrustning på vår webbplats och ta bara med dig dina kläder och underkläder. Om du vill ta med dig allt, är det också okej.

Du behöver standardutrustning, men du måste vara försiktig så att du inte tar med dig en kokare, eftersom det inte är tillåtet; du behöver inte heller någon brolly, men om det regnar får du ha ett paraply. Du behöver också antiseptiskt medel, ditt landningsnät måste vara bredare än 90 cm och det är obligatoriskt att ha en stor avkrokningsmatta.

Hur tar man sig till sjön?

Bled-sjön ligger bara en halvtimmes bilresa från Ljubljana, och om du flyger någonstans ifrån är flygplatsen ännu närmare. Om du åker med bil, glöm inte att köpa en vinjett. Vid själva sjön har du gott om parkeringsplatser, så du behöver inte oroa dig för att inte kunna parkera din bil.

Naturligtvis kan vi hämta dig på flygplatsen eller i Ljubljana och köra dig till ditt boende. För ytterligare information skicka en förfrågan eller ring Fiskeguider Slovenien laget.

Tips

Vi kan inte berätta allt, eftersom vi snart skulle vara ute ur verksamheten och du inte skulle behöva våra guider:


Det vanligaste misstaget som många fiskare gör är att de åker för tidigt. Det är mycket viktigt att du är på sjön så tidigt som möjligt, långt före det första ljuset, och att du stannar till 23.00, eftersom hugget oftast sker när solen går ner.

Bled Island och Bled-sjön
Bled Island och Bled-sjön
Om författaren

Andra blogginlägg

Vad mer kan jag göra i Slovenien?

Förutom fiske har Slovenien många olika platser att se och saker att göra. Så mellan fisket, varför tar du inte en dag för att...
3 min läsa
Läs mer på

Var finns det bästa flugfisket i Europa?

Soča-floden anses vara en av de vackraste flugfiskefloderna i världen och erbjuder förmodligen det bästa flugfisket i världen.
5 min att läsa
Läs mer på

Fiske i Slovenien

Slovenien är ett av de mest varierande länderna i världen. Det är samma sak med fisket. Flugfiske, karp, spinnfiske och...
7 min läsning
Läs mer på
En oförglömlig fiskeupplevelse med lokala fiskare på vackra gömda platser i Slovenien.
© Copyright by Fiskeguider Slovenien
Portföljbolag för Upptäckten av världen.