Var finns det bästa flugfisket i Europa?

Soča-floden anses vara en av de vackraste flugfiskefloderna i världen och erbjuder förmodligen den bästa flugfiskeupplevelsen i Europa!
Snabba länkar
Blogg Publicerad : 24 mars 2021
Redigerad : 3 januari 2023

Floden Tiber, Italien

Alla vägar leder till Rom, som ordspråket säger, och om du följer floden Tibern kommer du till slut att hamna i den eviga staden. Tibern, som har sitt ursprung i Apenninerna, börjar sin resa genom centrala Italien, genomkorsar Toscana, slingrar sig genom Rom och möter sedan havet cirka 400 km från bergen.

Tibern är mest känd för sin enorma population av öring i alla former och storlekar. De största exemplaren rapporteras vara mer än 100 cm långa och kan nå en vikt på 10 kg.

Förutom öring utgör även harr en stor del av ekosystemet och är en glädje för alla älskare av harr, eftersom fisken inte finns i alla floder, åtminstone inte i sådan mängd.

Säsongen börjar i april och den första toppen inträffar i augusti/september. Vissa delar av floden är uteslutande avsedda för flugfiskare som vill fånga och släppa ut fisket, och Tiber är därför ett perfekt val när du besöker Italien.

Floden Soča, Slovenien

Soča-floden anses vara en av de vackraste floderna i världen, och erbjuder de bästa flugfiske i Slovenienkanske till och med i Europa! Den har sitt ursprung i de slovenska alperna och går genom Sočadalen, omgiven av bergen och den orörda naturen i de julianska alperna, passerar gränsen till Italien och avslutar sin 130 km långa resa i Adriatiska havet.

Soča är hemvist för en mycket speciell fisk, som är endemisk i denna region. Marmoröring är anledningen till att denna flod lockar hundratals fiskare varje år, som alla vill fånga denna alpina skönhet. Efter att ha varit nästan utdöd för några årtionden sedan har populationen återhämtat sig sedan dess, och med hjälp av fiskeklubbar som driver Soča blomstrar denna speciella art igen. Det hårda arbetet belönades för några år sedan när en rekordstor marmoröring fångades, som mätte mer än 120 cm och vägde över 22 kg!

Förutom marmoröring finns det i floden även brunöring, regnbåge och även harr.

The säsong börjar i april och beror på hur mycket snö som smälter i bergen. Maj är vanligtvis en bra månad för fiske. Under september och oktober når fiskesäsongen sin höjdpunkt och är mest upptagen av flugfiskare.

Floden Traun, Österrike

Floden Traun är en annan skönhet från en samling alpina floder som definitivt rankas högt bland de bästa floderna för flugfiske i Europa. Den tar sin utgångspunkt i de norra Alperna, rinner genom staden Traun och avslutar slutligen sin 150 km långa resa genom att ansluta till floden Donau i staden Linz.

I floden Traun finns öring, regnbåge, bäckröding, harr och till och med några stora exemplar av havsöring. Den vanligaste fångsten är regnbåge, men det är inte ovanligt att en harr på över 50 cm tar din fluga.

Den mest produktiva delen av floden kallas Gmundner Traum, som är cirka 15 km lång och där säsongen pågår från början av april till slutet av november.

River Wye, Storbritannien

River Wye är en av de mest populära destinationerna för flugfiske i Storbritannien. Med en längd på nästan 250 km är den en av de längsta floderna på ön, med källan i Wales och mynningen i Severns flodmynning.

Det finns många ställen där du kan lägga en lina längs Wye, eftersom den är mycket ren och fiskbeståndet är rikt.

Förutom den mest eftertraktade och igenkännbara fisken i floden, atlantlaxen, saknas det inte andra fiskarter som t.ex. kummel, öring och abborre, där den sistnämnda är mest populär när man använder sig av en teknik med bottenbete.

Lax är huvudmålet för flugfiskare i de nedre delarna av Wye Valley. Säsongen pågår från den 3 mars till den 17 oktober, med sin höjdpunkt på våren när laxen vandrar uppför floden. Nuförtiden kan de största exemplar som fångas väga upp till 16 kg, men ett gammalt rekord från förra århundradet ligger på svindlande 27 kg!

Hintersee Lake, Tyskland

Låt oss avsluta listan över våra bästa europeiska flugfiskedestinationer med denna vackra sjö i Tyskland. Hintersee ligger i de tyska Alperna, nära staden Marsau i närheten av nationalparken Berchtesgaden.

Den är cirka 20 hektar stor med grunda områden som växlar med djupa bassänger, vilket gör den till en av de bästa och mest attraktiva flugfiskesjöarna i Europa.

Hintersee är hemvist för en tät population av öring, med några vackra bäckrödingar som bidrar till sjöns varierande blandning. Tack vare en särskild utsättningsplan från fiskeklubben växer fiskarna ständigt i antal. I dag, med ett överflöd av naturlig föda, når den lokala öringen längder på över 80 cm.

Säsongen börjar i början av maj och pågår till oktober. Det går att fiska från stranden, men för dem som vill ha mer lugn och ro, särskilt under sommarmånaderna, är det också ett utmärkt alternativ att fiska från en båt.

Andra bra platser för fiske

I det här avsnittet rekommenderar vi ytterligare några platser som definitivt är värda att tänka på när du planerar en resa!

Våra samarbetspartners utomlands hjälper dig gärna med allt du behöver för din resa.

Fiske efter tonfisk i Kroatien: https://croatiatunafishing.com/
Vårt varumärke är helt och hållet inriktat på flugfiske: https://slovenia-fly-fishing.com/

Om författaren

Andra blogginlägg

Vad mer kan jag göra i Slovenien?

Förutom fiske har Slovenien många olika platser att se och saker att göra. Så mellan fisket, varför tar du inte en dag för att...
3 min läsa
Läs mer på

Komplett guide till karpfiske vid sjön Bled

Karpfiske på Bled-sjön är en av de mest minnesvärda upplevelserna för en sportfiskare. Möjligheten att fånga en karp på 20 eller till och med 30 k...
9 min läsning
Läs mer på

Fiske i Slovenien

Slovenien är ett av de mest varierande länderna i världen. Det är samma sak med fisket. Flugfiske, karp, spinnfiske och...
7 min läsning
Läs mer på
En oförglömlig fiskeupplevelse med lokala fiskare på vackra gömda platser i Slovenien.
© Copyright by Fiskeguider Slovenien
Portföljbolag för Upptäckten av världen.